Zorgvuldigheid vereist bij toepassen van een warmtepomp
Hoewel de luchtwarmtepomp steeds populairder wordt, zitten er ook haken en ogen aan. Zo levert de buitenunit geluidsoverlast op, meldt Lente-akkoord. Ook het relatief lage vermogen ten opzichte van de traditionele HR-ketel vraagt om zorgvuldigheid.
Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma deed onlangs in zijn blog De budgetvakantie versus de droomreis een poging om het enthousiasme over de warmtepomp als oplossing (voor de renovatieopgave) in een realistisch perspectief te plaatsen. “Onze grote zorg op dit moment is dat de warmtepomp als het ‘heilige’ middel gezien wordt. Gasloos vanzelfsprekend, maar vergis je niet: als je in een woning de 25 kW gasketel vervangt door een warmtepomp met een vermogen van 5 kW, dan hoef je geen wiskunde gestudeerd te hebben om te begrijpen dat dit zonder verdere aanpassingen aan die woning nooit gaat werken.”
Ook onafhankelijk adviseur Lars Boelen schreef onlangs een blog over de warmtepomp en de gevolgen voor de warme douche. Kort samengevat: er zijn genoeg keuzemogelijkheden om ook bij gebruik van een warmtepomp de comfortabele warme douche veilig te stellen, maar het vergt vaak de nodige zorgvuldigheid.
CV-ketel manifest en geluidsoverlast
Een brede coalitie, bestaande uit Uneto-VNI, Vereniging VFK, milieuorganisaties Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie, Gasunie, Energie-Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie maakte eind maart bekend dat ze een verbod nastreeft op de cv-ketel per 2021. In een eerste reactie op deze aankondiging wees Vereniging Eigen Huis onder andere op het probleem van geluidsoverlast van warmtepompen. Woordvoerder Hans André de la Porte zei te vrezen dat de massale aanleg van luchtwarmtepompen leidt tot een kakofonie van geluid in Nederlandse straten. Bij een luchtwarmtepomp hoort namelijk ook een installatie met ventilator op het dak of in de tuin. “Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als hele straten zo’n pomp hebben. Dat leidt tot een permanent gebrom in woonwijken.”
Consumentenprogramma Kassa
“Miljoenen Nederlanders krijgen last van geluid warmtepomp” kopte het consumentenprogramma Kassa twee weken later. En er werd een medisch expert geïnterviewd. “Volgens audioloog Wim Soede van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen de gevolgen van de bijkomende geluidsoverlast verstrekkend zijn: een hogere bloeddruk, hogere hartslag, stress, slaaptekort en gewichtsverlies.” Ook de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) geeft aan dat zij de afgelopen maanden tientallen klachten over geluidshinder door warmtepompen heeft ontvangen. Volgens Erik Roelofsen, voorzitter van de NSG, moet de overheid normen opstellen en de burger beschermen zoals dit nu ook bij geluidsoverlast van industrie, bedrijven en verkeer gebeurt. In Duitsland zijn er wel al geluidseisen voor de buitenunits van warmtepompen.
“Stationair draaiende dieselmotor”
De reportage van Kassa over de geluidsoverlast was gebaseerd op de ervaringen van een echtpaar uit Maasdriel, Frans en Ria Machielsen. Het echtpaar heeft last van de buitenunit van de warmtepomp van de buren: “Het klinkt als een stationair draaiende dieselmotor. Die dreunt maar door. Door de resonantie wordt het geluid ook nog versterkt. Onze levenssfeer is ernstig aangetast. En dat ongewild. Wij willen dit niet.” Het echtpaar heeft alle paden bewandeld om tot een oplossing te komen, via een goed gesprek met de buren, de gemeente, de GGD en zelfs een overkoepelend orgaan van installateurs uit de streek. Het heeft vooralsnog tot niets geleid omdat er geen regelgeving is voor dit specifieke probleem.
Geluid en regelgeving
Erik Roelofse van de Nederlandse Stichting Geluidshinder zegt in een reactie in Vakblad Warmtepompen: “Er is geen landelijke regelgeving en in de plaatselijke verordeningen staat niet gespecificeerd wat onder burenoverlast valt. Ik snap niet dat er geen regels zijn. Het lijkt een vergeten iets. Warmtepompen zijn vrij nieuw, maar we hebben te maken met een groeiend probleem.” Het ministerie van BZK zegt in een reactie dat er een oriënterend onderzoek is gestart naar het geluid dat warmtepompen produceren en de hinder die daardoor wordt ervaren. De Dutch Heat Pump Association (DHPA) weet dat er problemen zijn met het geluid dat de pompen maken. En fabrikanten werken er aan om de warmtepompen stiller te maken.
Reactie Uneto-VNI op geluidsklachten
Uneto-VNI heeft gereageerd op de uitzending van Kassa over geluidsklachten en stelt dat je met een goede pomp en een goede installatie geen overlast zou moeten ervaren.
Bron: Lente-akkoord